ÉS Bisztró

KÁVÉ KISKOKOS



Mi is az a specialty coffe?

Manapság egyre több helyen ihatunk ilyen különleges kávékat, de hogy mit is jelent ez a kifejezés pontosan, arról kevés helyen hallhatunk/olvashatunk.
A specialty coffee-knak 5 fontos jellemzője van:

  1. Nagyon fontos a terroir, ahonnan érkezik. A termőterületnek rengeteg dolog miatt van jelentősége: a kávénk minősége például nagyban függ a terület napsütéses óráitól, a csapadék mennyiségétől, de még attól is, hogy az a bizonyos csapadék mikor esik. A kávé nagyon érzékeny növény, még a szőlőnél is érzékenyebb a környezeti viszonyokra.
  2. A specialty coffee minden esetben gondosan válogatott és csakis kézzel szüretelt kávészemekből készült ital.
  3. A specialty coffee kizárólag magasan termesztett kávéból lehet. A tengerszint feletti magasság a savak miatt fontos, ez ugyanis a specialty coffee különlegessége.
  4. Kizárólag 100% arabica szemekből készül.
  5. A specialty coffe gondosan leszedett szemeit világosra pörköljük. Amelynek oka, hogy ezek mind magas minőségű kávék, ezért szeretnénk bemutatni az ízüket és minőségüket a csészében is, nem pedig elfedni a sötét pörköléssel. A pörkölés mindig kis mennyiségben történik.

Eszpresszó
(csészében szervírozzuk, a fotón a szemléltetés miatt van üvegpohárban)




  • Az eszpresszó a specialty kávék építőköve. Minden további kávét ebből készítünk.
  • A közhiedelemmel ellentétben az eszpresszó minimális koffeint tartalmaz, mert kicsi a kontaktidő.
  • Ennek örömére bátran ihatunk belőle napi több adaggal is. ;)
  • Az eszpresszó csészéjét 44 fokra melegítjük elő. A kávé 91-93 fokos vízzel készül, ami a gépből 2-3 cm-nyi utat tesz meg a csészéig. Mire a csészében gőzölgő kávé a vendéghez kerül, pontosan 60 fokra hűl, amely azonnal fogyasztható.
  • Amit melegen ajánljunk is, hiszen az eszpresszó aromái az első percekben a legjobban élvezhetőek.

Café Latte



  • A café latte tulajdonképpen egy nagy pohár tej, egy mini espressoval.
  • Olaszországban a gyerekek itala volt, mivel a szülők rengeteg kávét ittak, ezért a gyerekek is szerették volna maguknak ezt az élményt. Ezért egy nagy pohár tejbe egy nagyon kevés espressot tettek, így mindenki boldog volt. Míg a gyerekeké volt a kávézás élménye, addig a szülők örültek, hogy a gyerkek tejet isznak.

Flat white

  • A Flat white Ausztráliában és Új-Zélandok nagyon kedvelt ital.
  • Tulajdonképpen egy dupla espresso, egy vékony tejhabbal.

Cappuccino

  • a cappuccino az egyik legnépszerűbb italunk
  • 1 espresso és a lágy, krémes tejhab házasságából születik, azért használjuk ezt a szót, mert valóban a harmóniára törekszünk



FRIENDS AND FAMILY