Legyél turista Budapesten! [A 12+1 legjobb látnivaló a belvárosban]

Utazni az egyik legjobb dolog a világon, de ha éppen most tértél haza vagy még csak vágyakozol a következő utazásodra, addig se bánkódj! Itthon is élvezheted a városnézés előnyeit. Ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend a legyél turista a saját városodban mozgalom. Budapest és a belváros pedig szuper helyszín ahhoz, hogy kikapcsolódj, kulturálódj, pihenj, hiszen Európa legszebb városai között tartják számon.

Hogy segítsünk, összeszedtünk neked pár tippet, amivel kimaxolhatod a belvárosban az itthoni turistáskodást és felfedezheted a város izgalmait:

1. Különleges nézőpont a belvárosra

A Budapestet kettészelő Duna adja a belváros és egész Budapest különleges atmoszféráját. Sajnos nem használjuk ki eléggé ezt az adottságot, de már több lehetőség közül is választhatsz, ha egy új perspektívából is szeretnéd megcsodálni a várost. Bár ehhez a kalandhoz kicsit messzebről kell indítani a felfedezést, hiszen a Redjet beszállója a Kopaszi gáton van, de hidd el megéri a “túrát”! Igazán különleges és extrém módon fedezheted fel a pesti belvárost, ahogyan még biztosan sosem láttad. Abban az esetben, ha visszafogottabb élményre vágynál, akkor a Dunaráma hajói lesznek számodra a befutók.

2. Kiváló alapanyagok a piacról

A Kopaszi gátról visszafelé a belvárosba útba esik a Nagy Vásárcsarnok, amit nem érdemes kihagyni. Tudjuk, tudjuk, nagyon turistás, de most pont ez a célunk, merülj el a forgatagban, beszélgess a hentessel, válogass a friss gyümölcsök és zöldségek között és csodáld meg a Petz Samu által tervezett hihetetlen épületet, melynek a tetejét a pécsi Zsolnay-gyár színes épületkerámiái díszítenek (érdekesség: ahogyan a Mátyás-templom tetejét is, amelyek a Budavári Jamie Oliver’s Italian tervezőjét is megihlették).

3. Mintha a MET lépcsőin üldögélnél

New Yorkban sikk a Metropolitan lépcsőjén üldögélni, olyannyira, hogy nemcsak az amerikai filmekben/sorozatokban tűnik fel számos alkalommal, de külön Foursquare pontja is van. De Budapest belvárosa sincs lemaradva, a vásárcsarnokból sétálva a Múzeum körúton Te is megpihenhetsz a múzeumkertben a lépcsőkön. Nálunk sem idegen már szerencsére ez a kellemes pihenés. Természetesen jó szívvel ajánljuk azt is, hogy térjetek be és nézzétek meg az aktuális kiállításokat.

4. Séta a Palotanegyedben

Ha megpihentél, akkor tegyél egy kis kitérő sétát a múzeum mögött található Palotanegyed kis utcácskáin! Bár a VIII. kerületben jársz, a sztereotípiák ellenében ez a terület kiemelkedik csodálatos polgári építészetével és köztereivel.

5. Vissza a belváros irányába - Károlyi kert

A városokban mindig felüdülés, ha gyönyörű parkokra bukkanunk. A mi kedvencünk a Károlyi kert, amely Budapest legrégebbi kertje, nevét a korábbi tulajdonosáról a Károlyi családról kapta. Ma pedig francia stílusú, körbekerített paradicsomi kis park a belvárosban. Felidézi nagyszüleink korát, békebeli hangulatot teremt. 1932-ben alakították közparkká, azóta élvezheti bárki ezt a kis ékszerdobozt a belváros szívében. Néhány éve példás felújításon esett át, így nagyon kedvelt helye lett a kisgyermekes szülőknek és azoknak is, akik csak a padokon megpihenve szeretnének egy kicsit kikapcsolódni, élvezni a természet közelségét a belvárosban is.

6. Ferenciek tere

Ez a tér a pesti belváros történelmi középpontja, a Ferences templommal és lenyűgöző épületeivel. Itt található a frissen felújított Párizsi Udvar, az (elköltözött, de most sokkal nagyobb és szebb helyen található) ikonikus Jégbüfével, ahol minden kis- és nagygyereknek kötelező legalább egy gombóc fagyi.
Tipp: ha szereted az irodalmat, a közelben található a Petőfi Irodalmi Múzeum is, amely mindig különleges programokkal vár, tavasszal és ősszel a legizgalmasabb irodalmi fesztivál pedig a Margó. Ne hagyd ki!

7. Váci utca & Fashion Street

Ha elindulunk a Szabadság híd lábától a Vörösmarty tér felé, akkor a város történelmi sétálóutcáján vezet az utunk, ma a rengeteg szuvenírbolt mellett azért még megtalálható néhány fast fashion üzlet, de ha igazán menő shoppingra vágysz, akkor a Vörösmarty tértől el kell indulnod a Deák tér felé, ahol megtalálod a Fashion Streetet, olyan márkákkal mint a Hugo Boss, Massimo Dutti, Oysho, de az egyik leghíresebb magyar divattervező, a Nanushka főhadiszállása is errefelé található. Ha a shoppingolásban elfáradtál, akkor térj be egy finom ebédre vagy vacsorára az ÉS Bisztróba. Jó idő esetén ülj le a teraszon, de ha a nagy nyüzsgésből is elég volt, foglalj helyet bent. Egyik megoldásban sem fogsz csalódni. Mielőtt továbbindulnál, vásárolj egy elviteles kávét az ÉS Deliben, hogy bírd, mert még csak az út felénél járunk. Van bőven felfedeznivaló a belvárosban!

Extra tipp: a Kempinski hotel előtt az Erzsébet téren található az óriáskerék. A kerék tetejéről az V. kerület háztetői és parkjai, valamint az Andrássy út lélegzetelállító látványt nyújt, megéri, még ha néha sorban is kell állni.

8. Két vallás - két temploma

A Fashion Street végén a Deák térről két irányba két nagy vallás szent helyét is megnézhetjük. A Károly körút felé indulva a Zsidónegyedben, a Dohány utcában található a zsidóság egyik legnagyobb és legszebb épülete a Dohány Utcai Zsinagóga. A zsinagóga belépőjegy váltásával látogatható, azonban arra figyelni kell, hogy nők fedetlen vállal, a férfiak pedig fedetlen fővel nem léphetnek be Európa legnagyobb, a világ pedig második legnagyobb zsinagógájába. 

Ha a Deák térről a másik irányba indulunk, akkor hazánk egyik legszebb és legnagyobb egyházi épületéhez, a Szent István Bazilikához jutunk, amely államalapító királyunkról kapta a nevét. Érdemes felmenni a Panoráma kilátóba, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk, szinte az egész város látképével.

Tipp: a Bazilika előtti tér gyakran megtelik nyüzsgő vásári forgataggal: szeptemberben az Édes Napoknak ad otthont, ahol a rengeteg különleges és mennyei édesség között megkóstolhatod a Zsidai Cukrászműhely finomságait is. Decemberben a karácsonyi vásárra pedig adventi csodavilággá változik a tér: forralt borral, sült gesztenyével, korcsolyapályával, óriás fenyőfával és a Bazilika homlokzatára vetített fényjátékkal. 

9. Duna part & Lánchíd

Visszatérve a Dunához érdemes végigsétálni a legrégebbi hídunkon, a Lánchídon. Tudtátok, hogy a Lánchíd volt az első közös építménye Budának és Pestnek? A  híd megépítése után közel negyed évszázaddal jött létre Budapest, három város összeolvadásából. A híd a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István munkásságának eredménye, aki mind a pénzügyi mind a tervezési gondokat magára vette. Ő alapította a Hídegyletet, tanulmányútra ment Angliába, ahol a kor legnagyobb mestereivel találkozott és ekkor született az ötlet, hogy lánchidat építsenek a Dunára. Manapság a legtöbb szóbeszéd azonban a híd pilléreit díszítő oroszlánokról szól, vajon miért nincs ezeknek a fenséges nagymacskáknak nyelve? :)
A Lánchídtól a Margitsziget felé indulva a pesti oldalon elsétálhatunk közvetlenül a Duna partján is, ez azon rövid szakasza a Dunának, ahol nem az autóké, hanem a gyalogosoké a terep. Szerencsére most már egyre több hely van, ahova ki is ülhetünk és élvezhetjük a napsütést egy-két ital és barátaink társaságában.

Ha tovább haladunk a Parlament irányába, a Duna partján egy szívszorító szoborcsoport fogad minket, a Cipők a Duna parton nevű holokauszt emlékmű.

10. Országház

Magyarország parlamentjének épületét - amit magyarul Országháznak hívunk -  méltón sorolják a világ legszebb parlamentjeinek sorába. A Duna-parti panoráma egyik legfontosabb elemeként 2011-ben a Világörökség részének választott épület felbecsülhetetlen muzeális érték, a magyar nemzet büszkesége. A Parlamentben őrzik a Szent Koronát is. A Ház méretei tiszteletet parancsolóak: a Dunával párhuzamos épületszárny 268 méter hosszú – ami hosszabb, mint a londoni parlament épületegyüttese –, legnagyobb szélessége 123 méter. A kupola tornyával 96 méter magasan szökell az égbe. Különféle építészeti stílusok elemei és motívumai keverednek az épületben: alaprajza barokk, a homlokzat díszítése a gótika világát idézi, míg a mennyezet díszítése reneszánsz formajegyeket hordoz. Néhány érdekesség számokban: az épület alapterülete közel 18 000 négyzetméter és négy szintre oszlik. Térfogata 473 000 köbméter, ahol 50 ötemeletes lakóház férne el. Megépítéséhez mintegy 40 millió téglát használtak fel, burkolásához 30 000 köbméternyi faragott díszkövet. A homlokzatot 90 kőszobor díszíti, amelyek a magyar történelem nagy alakjait jelenítik meg, a Házban további 162 szobor található. 27 kapun keresztül lehet az Országházba bejutni. Alaprajza szimmetrikus elrendezésű, főbb terei keresztformát alkotnak és metszéspontjukban magasodik a kupola. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 13 lift és több száz iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg közel 3 kilométer hosszú.

11. Újlipótváros

Valószínűleg egész Magyarországon nincs még egy városrész, melynek lakói ennyire erős öntudattal rendelkeznek, és amelyhez ennyi sztereotípia kapcsolódik. Amíg a XIX. század értelmisége a Duna-korzón vonult fel, a XXI. századé már inkább a Pozsonyi út valamely kávézójában keresendő. Az igazi újlipótvárosi identitáshoz hozzátartozik az emblematikus helyek számon tartása. Ilyen különleges hangulatúnak tulajdonított helyek a Szent István park, a volt Odeon - ma Budapest Jazz Club -, az egész Pozsonyi út minden helyével, jellegzetes arculatával, és persze az évente megrendezett Pozsonyi Piknikkel. De az öntudatos újlipótvárosi azt is fel tudja sorolni, hogy hát kérem, itt lakott Radnóti Miklós, Aczél György, Bächer Iván, és ma is itt él Hajós András, Kern András, Spiró György, Parti Nagy Lajos és Gerlóczy Márton.

Az újlipóti lakók büszke öntudata, és a hagyománnyal rendelkező polgári létforma okozhatta, hogy a városrész ennyire felkapottá vált, ahol újabb és újabb divatos helyek nyílnak. 

12. Margitsziget

Egy óriási zöld park a város közepén a Duna ölelésében, ennél jobbat nem is tudunk elképzelni zárásként. Természetesen kihagyhatatlan a piknikezés a réten, de mi azt javasoljuk, hogy ne hagyd ki a Japán kertet sem, amely tökéletes, ha olvasgatnál vagy csak szeretnél a gondolataidba merülni. Ha szelfizéshez keresed a legjobb spotot, akkor mi a legendás platánfát ajánljuk. Légy kreatív, járd be a szigetet és találd meg a fát! Annyit segítünk, hogy a Margit-romok és a Szent Mihály kápolna között áll.

Extra érdekesség: tudtad, hogy a legenda szerint itt a margitszigeti tölgyfák alatt született Arany János A tölgyek alatt című költeménye?

+1: Szállj meg Budapest belvárosában!

Ha igazi turista élményre vágysz, vegyél ki egy hotelszobát a Kempinskiben és élvezd az 5-csillagos kényeztetést, a Kempinski SPA-jában mennyei masszázsban lehet részed, az edzőteremben szuper kardió- és erősítőgépek állnak rendelkezésre, aztán pedig választhatsz a bio- és finn szauna közül vagy a gőzkamrában is kikapcsolódhatsz. Ezután ebédelj egy jót az ÉS Bisztróban (ajánljuk, hogy a tábláról válassz szezonális ételt), a délutáni programokról visszatérve pedig igyál egy különleges koktélt a Blue Fox The Barban!


Kapcsolódó hírek

Tafelspitz

Vasárnapi Családi Ebéd az ÉS Bisztróban

Tovább
Kézműves fagylalt az ÉS Bisztróban

Kézműves fagylalt az ÉS Bisztró teraszán

Tovább