Márton napi szokások és az ÉS Bisztró libavacsora ajánlatai
Miért pont libavacsora?
Számos európai országban évszázadok óta fűződnek szokások Szent Márton napjához, legtöbbjük a libalakomához és az újborhoz kapcsolódik.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az Advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.
Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.
Tarts velünk egy ilyen lakomán, kóstold meg a klasszikus magyar Márton-napi libasültet!
Három fogásos libavacsora ajánlat
Előétel:
Sült libamáj, birsalmapüré és burgonyafánk
Főétel:
Liba-variációk:
- Liba rillette-es arancini lilahagyma lekváron,
- Libazúza vadas mártással, zsemlegombóccal,
- Konfitált libamell sütőtökpürével és párolt vöröskáposztával
Desszert:
Újragondolt lúdláb desszert sütőtök fagylalttal
A vacsora 3 fogást tartalmaz, melynek ára 11 500 Ft + 12% szervízdíj.
(Az ételek à la carte is rendelhetőek.)
Liba egészben négy fő részére
Egészben sült Márton-napi liba saját szaftjával, glasszírozott alma, vöröskáposzta, kelbimbó és burgonyagombóc.
Ár: 25 600 Ft + 12% szervízdíj, 4 főre tálalva