ÉS Deli | specialty kávé, szendvicsek, péksütemények

Specialty kávé az ÉS Deliben

Mi is az a specialty coffe?


Manapság egyre több helyen ihatunk különleges kávékat, de hogy mit is jelent ez a kifejezés pontosan, arról kevés helyen hallhatunk.

 

A specialty kávéknak 5 fontos jellemzője van:

 

1. Nagyon fontos a terroir, ahonnan érkezik. A termőterületnek rengeteg szempont miatt van jelentősége: a kávénk minősége például nagyban függ a terület napsütéses óráitól, a csapadék mennyiségétől, de még attól is, hogy az a bizonyos csapadék mikor esik. A kávé nagyon érzékeny növény, még a szőlőnél is érzékenyebb a környezeti viszonyokra.
2. A specialty kávé minden esetben gondosan válogatott és csakis kézzel szüretelt kávészemekből készült ital.
3. A specialty kávé kizárólag magasan termesztett kávészemekből készül. A tengerszint feletti magasság a savak miatt fontos, ez ugyanis a specialty kávé különlegessége.
4. 100% arabica szemekből készül.
5. A specialty kávé gondosan leszedett szemeit világosra pörkölik, mert ezek mind magas minőségű kávék, ezért szerencsés bemutatni az ízüket és minőségüket a csészében is, nem pedig elfedni a sötét pörköléssel. A pörkölés mindig kis mennyiségben történik.

Eszpresszó

 

  • Az eszpresszó a specialty kávék építőköve. Minden további kávét ebből készítünk.
  • A közhiedelemmel ellentétben az eszpresszó minimális koffeint tartalmaz, mert kicsi a kontaktidő.
  • Ennek örömére bátran ihatunk belőle napi több adaggal is. ;)
  • Az eszpresszó csészéjét 44 fokra melegítjük elő. A kávé 91-93 fokos vízzel készül, ami a gépből 2-3 cm-nyi utat tesz meg a csészéig. Mire a csészében gőzölgő kávé a vendéghez kerül, pontosan 60 fokra hűl, amely azonnal fogyasztható.
  • Amit melegen ajánlunk is, hiszen az eszpresszó aromái az első percekben a legjobban élvezhetőek.

 

Café Latte
 

  • A café latte tulajdonképpen egy nagy pohár tej, egy mini eszpresszóval.
  • Olaszországban a gyerekek itala volt. Mivel a felnőttek rengeteg kávét ittak, a gyerekek is szerették volna maguknak ezt az élményt. Ezért a szülők egy nagy pohár tejbe egy nagyon kevés eszpresszót tettek, így mindenki boldog volt. Míg a gyerekeké volt a kávézás élménye, addig a szülők örültek, hogy a gyerekek tejet isznak.

 

Flat white
 

  • A Flat white Ausztráliában és Új-Zélandon nagyon kedvelt ital.
  • Tulajdonképpen dupla eszpresszó vékony tejhabbal.

 

Cappuccino
 

  • A cappuccino az egyik legnépszerűbb italunk.
  • Egy eszpresszó és a lágy, krémes tejhab házasságából születik. Azért használjuk ezt a szót, mert valóban a harmóniára törekszünk.

Kapcsolódó hírek

Teraszos étterem Budapesten

A belváros legnagyobb terasza

Tovább
Belvárosi steakhouse a Kempinski hotelben

Különleges steakválaszték az ÉS Bisztróban

Tovább